Court cases

Hovrätten fastställer fällande dom för vårdpersonal som mottog gåvor av demenssjuk vårdtagare

29 September 2016

Hovrätten för nedre Norrland, dom 2016-09-29, mål nr B 377-16

 

Vårdpersonal vid ett privat hemtjänstföretag mottog gåvor i form av överföringar, smycken, postväxlar m.m. från demenssjuk vårdtagare. När överföringarna kom till företagets kännedom avskedades vårdpersonalen, men hon fortsatte att ha kontakt med vårdtagaren och mottog löfte om gåva efter avskedet. Värdet av de överlämnade gåvorna uppgick till 409 545 kr och de utlovade gåvorna till 100 000 kr. Tingsrätten dömde den tilltalade för grovt tagande av muta med påföljden fängelse i 1 år och 2 månader samt att hon skulle utge skadestånd om 409 545 kr.

I hovrätten yrkade den tilltalade att åtalet skulle ogillas och att straffet under alla förhållanden skulle lindras. Samma bevisning åberopades som vid tingsrätten.

Hovrätten delade tingsrättens bedömning om vad som hade blivit utrett och anslöt sig till tingsrättens bedömning om att den tilltalade skulle dömas för grovt tagande av muta.

 

Hovrätten ansåg att brotten som den tilltalade dömdes för var allvarliga av följande skäl. För det första fortsatte den tilltalade att motta gåvor respektive löfte om gåvor från vårdtagaren efter det att hon hade avskedats på grund av att hon tidigare tagit emot gåvor. För det andra tydde upprättandet av gåvobreven på viss planering från den tilltalades sida.

I förmildrande riktning vid straffmätningen tog Hovrätten hänsyn till att den tilltalade hade förlorat sin anställning och förväntades möta hinder i sin fortsatta yrkesutövning.

Sammantaget anslöt sig hovrätten till tingsrätten bedömning och påföljden bestämdes, i enlighet med tingsrätten dom, till fängelse i 1 år och 2 månader.

Vad gäller skadestånd så vitsordade den tilltalade beloppet 400 000 kr som skäligt i och för sig. Hon menade dock att hon hade återlämnat den ring som hon fick av vårdtagaren, värd 9 545 kr. Hovrätten ansåg däremot att den tilltalade hade möjlighet att säkra bevisning för återlämnandet genom att begära kvitto på detta. Mot bakgrund av detta och de skäl tingsrätten anförde i övrigt – bl.a. att den tilltalades uppgifter inte var tillförlitliga eller trovärdiga – ansåg hovrätten att det inte var styrkt att den tilltalade hade lämnat tillbaka ringen. Hon skulle därför ersätta vårdtagaren med hela det yrkade beloppet om 409 545 kr.

Ett längre referat av tingsrättens dom finns att läsa i Institutet Mot Mutors rättsfallsbank: “Anställd inom privat hemtjänstföretag mottog ca 510 000 kr i gåva och gåvolöfte från vårdtagare”, Ångermanlands tingsrätt, dom 2016-03-02, i mål nr B 930-15.