Nyheter

IMM inleder översyn av Näringslivskoden och välkomnar synpunkter på koden

18 juni 2018

Institutet Mot Mutors (IMM) självreglering Näringslivskoden utgör ett stöd för näringslivet om hur gåvor, belöningar och andra förmåner i näringslivet får användas och ger vägledning ur ett affärsetiskt perspektiv. För att säkerställa att regleringen hålls aktuell och för att ta reda på om det finns ytterligare områden där koden bör ge ledning har IMM:s styrelse beslutat om en översyn av koden.

Sedan september 2012 förvaltar IMM Näringslivskoden. Koden utgör ett komplement och förtydligande av lagstiftningen rörande mutbrott och uppställer därutöver en högre nivå för att tillförsäkra att den som följt koden ska kunna räkna med att förfarandet är tillåtet.

Näringslivskoden har sedan dess antagande reviderats en gång, år 2014, och nu genomförs ytterligare en översyn av Näringslivskoden.

– Självreglering är ett viktigt och effektivt verktyg i arbetet mot korruption. Genom Näringslivskoden skapas tydliga ramar inom vilka näringslivet kan agera och en hög etisk nivå som bidrar till en sund marknad. Genom översynen kan vi tillförsäkra att koden är anpassad till en föränderlig omvärld och ger tillräcklig ledning i de frågor som näringslivet möter, säger Natali Phalén, generalsekreterare på IMM.

För genomförande av översynen har IMM:s styrelse tillsatt en kommitté som leds av Severin Blomstrand, bland annat tidigare justitieråd och ordförande i IMM:s Etiknämnd. Övriga ledamöter är chefsjurist Anders Thorstensson, Svenskt Näringsliv, stadsjurist Catharina Gyllencreutz, Stockholms Stad och advokat Leif Gustafson, Advokatgruppen i Stockholm.

IMM välkomnar synpunkter på Näringslivskoden från samhällets olika aktörer. I ett inledande skede har en enkät tagits fram med frågor om koden. Synpunktsinhämtning kommer också att ske genom möten och rundabordssamtal med relevanta aktörer.

– En viktig del i arbetet med översynen är dialog och synpunktsinhämtande och stor tyngdpunkt kommer läggas på detta i översynsarbetet. Jag vill uppmuntra alla som har tankar kring Näringslivskoden att höra av sig, säger Natali Phalén.

Är du intresserad av att lämna synpunkter om Näringslivskoden är du välkommen att svara på enkäten här: till enkäten.

Näringslivskoden hittar du här.