Nyheter

OECD-kritik mot svensk mutlagstiftning

26 Oktober 2017

OECD har tidigare kritiserat Sveriges mutlagstiftning att inte vara tillräckligt effektiv för att bekämpa framförallt internationell korruption. Kritiken har bestått i att bötesbeloppen för företag är alldeles för låga vid mutbrott samt att det inte uppställs tillräckligt tydliga krav på företags förebyggande arbete. Redan år 2012 uppmanade OECD därför Sverige att skärpa sin lagstiftning. Kritiken mot Sverige upprepas nu av OECD som konstaterar att inga förändringar har vidtagits avseende lagstiftningen.

Sverige ska i december i år åter rapportera till OECD, varefter OECD kan komma att rikta ytterligare rekommendationer till Sverige.

”OECD:s kritik tydliggör vikten av att vi har tillräckliga påföljder för att sanktionera mutöverträdelser, ett område där vi internationellt sett ligger efter. Samtidigt får vi inte stirra oss blinda på böter som enda incitament för företag att arbeta förebyggande mot korruption – korruption i ett företag leder alltid till direkta kostnader, däribland i form av sämre affärer, minskad effektivitet i verksamheten och varumärkesskador” kommenterar IMM:s generalsekreterare, Natali Phalén.

>> Se OECD:s hemsida för utförligare info om kritiken

>> Läs också ”Löjligt små belopp när företag döms för mutor”