Nyheter

Pressinbjudan: Aktuellt seminarium om etiskt tänkande

14 Oktober 2016

to, okt 13, 2016 16:15 CET

Etisk kompetens borde bli en obligatorisk del i all utbildning på universitetsnivå. Det menar Bo Rothstein, vid University of Oxford, och Lennart Levi, vid Karolinska Institutet.

Den 19 oktober arrangeras ett heldagsseminarium på Kungl. Vetenskapsakademien på temat kritiskt etiskt tänkande. 

Studenter vid universitet och högskolor når ofta beslutsfattande positioner i samhälle och näringsliv. Studierna förbereder dem för arbetslivet, men i många akademiska utbildningar saknas utbildning i kritiskt etiskt tänkande. Det saknas en konkret verktygslåda som stöd för att fatta etiskt grundade beslut längre fram i karriären. ”Magkänslan” räcker inte alltid för hantering av etiska dilemman i en komplex tillvaro.

– Vi ser att bristen på kritiskt etiskt tänkande får stora negativa konsekvenser för samhället. Mutor, forskningsfusk, förfalskade rapporter och skattesmitning. Men det går att lära ut hur man tar med sig ett kritiskt etiskt förhållningssätt ut i arbetslivet för att förbättra människors tillvaro, säger Lennart Levi, professor emeritus och en av arrangörerna av seminariet.

Inbjudna talare till seminariet ”Kritiskt etiskt tänkande i all högre utbildning – Tillgång, behov & åtgärder” är bland andra läkaren och politikern Barbro Westerholm, riksdagsledamoten Björn von Sydow, ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson och professorerna Stefan Einhorn, Tomas Brytting och Christian Munthe. På plats finns också den högsta ledningen för arbetsmarknadens parter. Helena Sundén, generalsekreterare, IMM är moderator för paneldiskussionen: Affärsetik – hur långt sträcker sig företagens ansvar? (10.45 – 12.20).

Hela programmet finns i följande länk:

http://www.kva.se/globalassets/kalendarium/2016/161019-program.pdf

Välkomna att delta under hela seminariet, eller enskilda delar. Arrangemanget är kostnadsfritt, och det ingår lunch för föranmälda deltagare. Sista anmälningsdag är 16 oktober.

Anmälan görs på:

http://www.kva.se/Kalendariumlista/2016/kritiskt-etiskt-tankande-i-all-hogre-utbildning/

För intervjuförfrågningar, kontakta pressansvarig Jessica Balksjö Nannini , 070 673 96 50,  jessica.balksjo@kva.se .

För frågor om programmet, kontakta  Lennart Levi , professor emeritus i psykosocial miljömedicin:

Tel: +46 (0)8 754 0872
Mobil: +46 (0)73 9871175
Mejl:  lennart.levi@eurostress.se