Rättsfall

Tingsrätten dömer anställd inom vård- och omsorgsförvaltningen till ansvar för tagande av muta

3 september 2015

Göteborgs tingsrätt, dom 2015-09-03 i mål nr B3371-15

Sedan det uppdagats att en anställd inom vård- och omsorgsförvaltning, mottagit en större summa pengar av en klient yrkade åklagaren ansvar för tagande av muta.

 

A arbetade inom vård och omsorg, genom denna anställning kom A i kontakt med B, som var en brukare av vård och omsorg. A och B blev sedermera goda vänner, varpå B erbjuder A 131 400 kr. A protesterar till en början men valde sedan att ta emot summan.

A har i egenskap av anställd inom vård- och omsorgsförvaltningen undertecknat ett avtal med rubriken ”Normer för personal angående gåvor från brukare”. I detta dokument stadgas det uttryckligen att personalen inte under några omständigheter får ta emot pengar av brukare. Således stod det klart att A var införstådd med de regler som gällde kring gåvor av denna natur.

Trots att A och B blev goda vänner, var det via A:s anställning som de kom i kontakt, således ska mottagandet av pengarna anses som en belöning för dennes tjänsteutövning. Att motta pengar under denna typ av förhållanden riskerar att skada förtroendet för vård- och omsorgsförvaltningens arbete. Mottagandet av pengarna var således otillbörligt varför A dömdes till tagande av muta, 10 kap 5 a § 1 st brottsbalken.

Då A inte förekommer i belastningsregistret samt att det saknas anledning att befara fortsatt brottslighet, bestäms påföljden till villkorlig dom i förening med dagsböter 80 å 110kr.

Med hänsyn till att A otillbörligt mottagit pengarna samt tillgodogjort sig dessa, förverkades brottsutbytet om 131 400kr.