Nyheter

Anställda vågar inte visselblåsa, enligt läckt rapport från Europeiska investeringsbanken, EIB

23 september 2024

Hälften av alla anställda vid Europeiska investeringsbanken, EIB, är rädda för repressalier i samband med visselblåsning. Det visar en enkät som har läckt till allmänheten, enligt Euronews. Den visade även att endast 14 procent av de som ändå har rapporterat oegentligheter var nöjda med resultatet. Medarbetare vid EIB har även uttryckt missnöje över bristen på transparens gällande tillsättningen av vissa tjänster, något som lett till politiska utnämningar. 

EIB har en visselblåsarpolicy på plats. Trots detta ska personalundersökningar återkommande ha visat att medarbetare är missnöjda med bankens etiska normer. Utöver detta är EIBs före detta ordförande, Werner Hoyer, för närvarande föremål för en utredning kopplat till påstått missbruk av EU medel. Werner Hoyers efterträdare, Nadia Calviño, menar att hon nu arbetar för att förbättra kulturen på EIB. 

I juli lanserade EIB bland annat en plan för att förbättra transparens, ansvarsskyldighet samt välmående.  

”Att vara rädd för repressalier vid visselblåsning är förmodligen vanligare än vi tror. Jag skulle vilja se en tydligare satsning även på svenska arbetsplatser, privata som offentliga”, säger Parul Sharma, generalsekreterare för Institutet Mot Mutor, IMM: 

Denna satsning kan behöva göras i samband med andra organisationskulturella aspekter där kommunikation och utbildning i frågor som rör etik är fundamentalt viktigt, menar Parul Sharma. 

“I ledningens ansvar ingår också att säkerställa att det finns tillräckliga resurser och kompetens för det förebyggande antikorruptionsarbetet samt att styrelsen löpande håller sig informerad om företagets antikorruptionsarbete och bygger en trygghet i relation till visselblåsarsystem. Att bygga robusta förtroenden för visselblåsarsystem är en viktig del av det förebyggande arbetet mot mutor och korruption på arbetsplatser.”

Läs hela artikeln här: Leaked report shows half of EIB staff fear reprisals for whistleblowing | Euronews