Nyheter

Förslag på konkreta åtgärder behövs i antikorruptionsarbetet

22 september 2020

De ekonomiska fördelarna med antikorruptionsarbete är stora. Trots detta saknas konkreta förslag på åtgärder som kan vägleda beslutsfattare. Därför behövs fler studier som visar vilka åtgärder som ger verkan och effekten av olika strategier i antikorruptionsarbetet. Det visar en rapport som OECD nyligen publicerat.

Rapporten Building the evidence for OECD integrity and anticorruption agenda: The current situation and avenues for future analysis består av en sammanställning av flera rapporter från bland annat OECD och IMF. Av rapporten framgår att korruption årligen beräknas kosta 2–3 procent av den globala bruttonationalprodukten och att vinsterna med ett effektivt antikorruptionsarbete uppskattas vara stora. De studier om antikorruptionsarbete som genomförs har dock sällan fokus på vilka konkreta åtgärder som behövs. För att underlätta för politiker och beslutsfattare behövs därför fler sådana studier.

Kombinerade strategier ger starkare antikorruptionsarbete  

Enligt studier har mer lagreglering och striktare kontroller av regelefterlevnad endast begränsad effekt. Sådana åtgärder behöver kombineras med andra strategier, som att minska möjligheterna för korruption, skapa kulturer där korruption inte är socialt accepterat och säkerställa ansvarsskyldighet. När olika strategier kombineras finns det möjlighet att i större utsträckning förhindra korruption istället för att bara upptäcka och straffa det i efterhand. Enligt rapporten skulle OECD på ett bättre sätt än nu kunna användas för att genomföra undersökningar om effekten av olika strategier för antikorruptionsarbete.

– Det finns ingen quick fix för att motverka korruption utan flera och breda åtgärder behövs. En generell kunskapshöjning på området för korruption och effektiv lagstiftning är två delar, men dessa behöver kompletteras med frivilliga initiativ som skapar en självreglering. Här arbetar IMM genom självregleringen Kod mot korruption i näringslivet som omfattar alla svenska företag samt branschgemensamma överenskommelser mot korruption, säger Natali Engstam Phalén, generalsekreterare Institutet Mot Mutor (IMM).

Flera riskutsatta områden och utmaningar

Rapporten framhåller att offentlig sektors hantering av skattemedel och skattepolitiken är två känsliga områden där tydlighet och transparens är viktigt. Tillräckliga sanktioner för att minska mutor utomlands och ett ordentligt skydd för visselblåsare pekas även ut som viktiga faktorer för ett framgångsrikt antikorruptionsarbete.

De korruptionsutmaningar som svenska företag har vid affärer utomlands samt den kritik som riktats mot den svenska mutlagstiftningen gällande bland annat för låga bötesbelopp berörs också i rapporten.

– Sverige har länge fått svidande kritik från bland annat OECD för brister i effektiv lagföring av internationella mutbrott. Den krassa statistiken på området förstärker kritiken och är en påminnelse om att vi halkar efter. Det gynnar varken svenska företag eller bilden av Sverige. Lagstiftningen och resurstilldelningen för bekämpande av internationella mutbrott måste ses över utifrån denna utgångspunkt, fortsätter Natali Engstam Phalén.

Läs hela rapporten här.