Nyheter

IMM i Uppdrag granskning: Korruption cementerar och fördjupar grava orättvisor

17 september 2020

Igår sände Uppdrag granskning ett reportage i SVT där Institutet Mot Mutors (IMM) generalsekreterare Natali Engstam Phalén intervjuades. I fokus stod nya uppgifter rörande Telias affärer i Uzbekistan, som har lett till en förlikning med amerikanska myndigheter och en pågående rättsprocess i Sverige. Granskningen berörde också bland annat den krassa statistik Sverige som lågkorrupt land har med att ställa de ytterst ansvariga till svars gällande mutbrott.

Trots att Sverige ur ett internationellt perspektiv anses ha låg grad av korruption saknas inte utmaningar rörande den globala korruptionen. Två svenska företag placerar sig idag på listan över högst utbetalda böter för mutbrott till amerikanska myndigheter. Däremot lyser de svenska fällande domarna mot ytterst ansvariga personer med sin frånvaro. En omodern lagstiftning, bristande resurser och avsaknad av tillräcklig kunskap om riskerna för korruption är delar som bidrar till detta.

– Korruption utgör ett av de största hoten mot utveckling och bidrar till att cementera och fördjupa orättvisor. Kopplingen mellan korruption och överträdelser av mänskliga rättigheter är viktig att förstå och innebär att diskussionen om vikten av antikorruption aldrig får stanna vid en fråga om regelefterlevnad, säger IMM:s generalsekreterare Natali Engstam Phalén.

För att belysa hur korruption slår mot hela hållbarhetsagendan, den så kallade Agenda 2030, har IMM tagit fram en sammanställning om korruptionens negativa effekter på respektive mål.

– Ur ett hållbarhetsperspektiv är antikorruption att se som ett mål 0 – grundförutsättningen för att komma framåt med hela hållbarhetsagendan, fortsätter Natali Engstam Phalén.

I programmet kommenterar IMM:s generalsekreterare också vilken juridisk betydelse det hade fått för den pågående prövningen i Telia-målet om händelser efter ikraftträdandet av den befintliga mutlagstiftningen 2012 inkluderats i målet. Detta kommenterade IMM också i samband med den friande dom som meddelades i tingsrätten i början av förra året, läs mer om det här.

Hela avsnittet av Uppdrag granskning finns att se på SVT Play.