Nyheter

IMM och Rädda Barnen i samarbete för att belysa barns rättigheter och antikorruption

26 Oktober 2018

Institutet Mot Mutor (IMM) och Rädda Barnen samarrangerar i höst ett seminarium för att belysa kopplingen mellan barns rättigheter och företags ansvar för antikorruption.

Korruptionen är internationellt sett utbredd och i takt med den ökade globaliseringen ställs höga krav på svenska företags antikorruptionsarbete. Studier visar att hög nivå av korruption i ett land sammanfaller med kränkningar av de mänskliga rättigheterna, och de som drabbas värst är ofta barnen.

– Korruption är något som påverkar alla, men den slår som allra hårdast mot fattiga människor och i synnerhet kvinnor och barn. Korruption hämmar bland annat barns tillgång till rent vatten, sjukvård och skola, säger Natali Phalén, generalsekreterare IMM.

Svenska företag kan genom sitt ansvar för antikorruptionsarbete minska sina risker att bidra till korruption i andra länder menar Natali Phalén, som fortsätter:

– Genom att ta ansvar för den så viktiga korruptionsfrågan kan företag bidra till att stärka barns rättigheter, och de i sin tur kan bidra till utvecklingen av såväl samhällen som företag. Tillsammans med Rädda Barnen har vi en chans att belysa sambanden mellan allt detta och lyfta dessa viktiga frågor som våra organisationer arbetar med.

Seminariet är den 20 november hos IMM på Brunnsgatan 2. Läs mer om seminariet och anmälan nedan:

Program

Moderator Johan Kuylenstierna, adjungerad professor vid Stockholms universitet och vice ordförande i Klimatpolitiska Rådet, välkomnar. Erik Belfrage, ordförande för det svenska nätverket i Global Compact, inledningstalar. Därefter följer korta intervjuer med de arrangerande organisationerna – Natali Phalén, generalsekreterare, Institutet Mot Mutor, och Malin Dahlberg Markstedt, Manager Child Rights and Business, Rädda Barnen. Vidare följer anföranden från Marie Trogstam, Manager for International Sustainable Business, Business Sweden och Lin Lerpold, docent vid Handelshögskolan i Stockholm.

Seminariet avslutas med diskussion och frågor från publiken.

>>Klicka här för anmälan