Nyheter

IMM om förklaringsmodeller bakom mutbrott i podcasten Ethics Talk

23 september 2020

I våras släppte Institutet Mot Mutor (IMM) rapporten ”Tio förklaringsmodeller bakom mutbrott”. I det senaste avsnittet av podcasten Ethics Talk som produceras av Nordic Business Ethics medverkade IMM:s generalsekreterare Natali Engstam Phalén för att prata om rapporten. I avsnittet diskuteras bland annat de olika förklaringsmodeller som mutbrottslingar använder sig av, skillnader mellan män och kvinnor och olika företagskulturer.

I avsnittet diskuteras rapporten och de olika förklaringsmodeller som beskrivs i den ingående. Missförstånd är en av de vanligaste förklaringarna och det konstateras att dessa missförstånd ofta börjar som ett skämt, vilket är viktigt att vara vaksam på. Andra förklaringar som ofta används är att lägga skulden på någon annan samt att hävda att det är något som alla gör.

­– Missförstånd eller skylla på någon annan är vanliga förklaringar, men många uppger också att de inte visste att de gjorde något olagligt. Det är därför viktigt att man på arbetsplatsen diskuterar och resonerar kring situationer som kan vara svåra att bedöma. Här hoppas vi att rapporten kan fungera som ett hjälpmedel för att lyfta diskussionen om mutor, korruption och etik inom organisationen, säger Natali Engstam Phalén, generalsekreterare IMM.

I avsnittet lyfts också vilka skillnader i förklaringsmodeller som görs mellan kvinnor och män samt hur olika företagskulturer bidrar till ökade korruptionsrisker inom verksamheten.

– Vi gillar att tänka att mutbrott enbart begås av vissa ”ruttna äpplen” i en organisation. Och visst kan det ibland vara så, men det är viktigt att förstå att organisationskulturen och hur olika incitamentsstrukturer är uppbyggda ofta kan vara anledningen till att personer faktiskt agerar fel, säger Natali Engstam Phalén.

Podcasten är på engelska och publicerades den 15 september 2020, och går att lyssna på här.

IMM:s rapport ”Tio förklaringsmodeller bakom mutbrott” hittar du här.