Nyheter

Ny europeisk standard ska förbättra offentlig upphandling

19 september 2022

En europeisk standard är utvecklad för att förbättra offentliga upphandlingar inom EU. Standarden, som är framarbetad under ledning av Sverige, syftar bland annat till att förebygga korruption vid offentlig upphandling.

I slutet av september publicerades en ny europeisk standard, SS-EN 17687. Standarden avser arbete med offentlig upphandling. Arbetet med att ta fram standarden är utfört av en europeisk arbetsgrupp inom den europeiska standardiseringsorganisationen CEN. Initiativet är taget av EU-kommissionen. Syftet är att arbeta fram ett gemensamt verktyg för att samordna kvaliteten på medlemsländernas offentliga upphandlingar.

Standarden ska motverka korruption vid offentliga upphandlingar

Standarden innefattar bland annat en policy gällande integritet och ansvarighet samt en strategi för riskhantering. En integritetsförsäkran, där båda parter ska underteckna, finns också inom ramen för standarden. Den inkluderar även en systematiserad mätning av såväl prestanda som kvalitet. Syftet med standarden är att motverka förekomsten av korruption vid offentliga upphandlingar. På lång sikt är förhoppningen dessutom att de nya gemensamma verktygen stöttar arbetet på marknaden inom EU. Svenska Institutet för Standarder (SIS) uppger att standarden är viktig för att bibehålla såväl allmänhetens som leverantörers förtroende.

– Offentlig upphandling är ett fortsatt högriskområde såväl inom som utanför Sveriges gränser. Korruption inom offentlig upphandling resulterar i dyrare och sämre offentliga affärer. Vidare urholkas medborgarnas förtroende för hur det allmänna bedriver sin verksamhet, säger Hayaat Ibrahim, generalsekreterare för IMM.

– Ett standardiserat arbetssätt för att hantera korruptionsrisker på EU:s inre marknad är därför välkommet. Vi ser fram emot att följa vilket genomslag standarden i praktiken får för antikorruptionsarbetet inom EU, fortsätter IMM:s generalsekreterare.

Läs mer här.