
13 762 organisationer och 50 000 lobbyister registrerade inom EU – mutmisstänkt telekomjätte en av lobbyisterna
15 april 2025I mitten av mars rapporterade flera medier att det kinesiska telekomföretaget Huawei misstänks ha mutat ett flertal EU-parlamentariker. Enligt belgiska åklagare har flera personer förhörts i ärendet, varav flera uppges ha varit lobbyister knutna till Huawei.
De misstänkta mutorna ska ha bestått av elektronik, fotbollsbiljetter, betalda resor och måltider samt penningöverföringar på några tusen euro.
I skrivande stund finns det 13 762 organisationer och runt 50 000 människor som utgör lobbyverksamheter inom EU. Inom EU används dock ofta benämningen intresserepresentanter snarare än lobbyister.
Lobbyverksamhet är en fullt laglig del av det politiska systemet inom EU. Trots detta krävs en mycket tydlig reglering, då risken för överträdelser, såsom mutor och korruption, fortfarande är en överhängande risk även inom ett reglerat ramverk.
De tre lagstiftande institutionerna – parlamentet, kommissionen och ministerrådet – har ett gemensamt transparensregister. Detta register är ett verktyg som används för att reglera och övervaka lobbyism inom unionen. I EU-parlamentet, som nu skakas av mutskandalen med Huawei, krävs att en organisation eller verksamhet är registrerad i transparensregistret för att beviljas tillträde till Europaparlamentet.
Registret är en öppen hemsida, där företag, organisationer och andra aktörer kan registrera sig och löpande uppdatera sina aktiviteter på EU-nivå.
Det finns även en uppförandekod, och om denna inte efterlevs riskerar aktören i fråga att inte bli beviljad inträde till Europaparlamentet.
Registret innehåller även en klagomålsfunktion, där enskilda personer kan anmäla överträdelser, exempelvis om en lobbyist inte följer uppförandekoden.
Transparensregistret omfattar dock enbart aktiviteter inom Europaparlamentets väggar. Evenemang, konferenser eller andra sammankomster faller utan dess räckvidd och regleras inte av transparensregistret, vilket är problematiskt och bidrar till en bristande insyn. Dessutom kan ledamöter i Europaparlamentet i dagsläget ha sidouppdrag, vilket innebär att de kan förespråka och verka för olika typer av samhällsfrågor och politiska förändringar. Detta ökar även risken för intressekonflikter och riskerar att underminera allmänhetens förtroende för deras opartiskhet.
Utöver transparensregistret finns även EU Integrity Watch, ett initiativ från Transparency International EU. Detta register gör det möjlig för allmänheten att granska beslutsfattandet inom EU. Syftet är att öka transparens, främja integritet, säkerställa lika tillgång till EU:s beslutfattare samt underlätta för övervakning av otillbörlig påverkan och korruption.
Läs mer om lobbyism inom EU här och läs mer om anklagelserna mot telekomjätten här
Nyfiken på EU Integrity Watch, klicka här