Nyheter

UNODC släpper ny rapport – korruption, penningtvätt och bedrägeri bland mineralleverantörer

26 maj 2025

Ökad risk för kriminalitet, korruption och instabilitet bland mineralleverantörer är några av de konsekvenser som kommer av den ökade efterfrågan på mineraler och metaller. Detta visar en studie från FN:s kontor för narkotika och brottslighet (UNODC), Minerals Crime: Global analysis on crimes that affect the environment, som publicerades den 20 maj. Studiens syfte är att undersöka drivkrafterna hos olika aktörer som deltar i mineralbrott samt destinationerna för metaller och mineraler och intäkterna från deras handel.

Kriminella nätverk, som tidigare har sysslat med exempelvis narkotikahandel och smuggling, har integrerat sig i guldets försörjningskedjor.
Genom att använda redan etablerade nätverk och infrastruktur kan dessa nätverk även bedriva illegal handel med guld. Detta visar en rad olika exempel från Sydamerika.

Det finns även kriminella nätverk som enbart bedriver illegal verksamhet med guld. Brottsvinsterna används sedan ofta för att finansiera och underblåsa olika väpnade konflikter.

Det återfinns ett antal gemensamma nämnare som samtliga kriminella nätverk som bedriver illegal verksamhet med mineraler och metaller har. Dessa innefattar korruption, penningtvätt och olika former av bedrägeri som används för att möjliggöra att olagligt utvunna metaller och mineraler kan föras in i den legala globala marknaden.

Guld används som exempel i studien eftersom denna värdefulla metall är en högriskvara och används ofta i penningtvättssyfte. Guldets höga värde, den lätta transporten och snabba omsättningen gör det attraktivt för kriminella nätverk.

Värdet för guld nådde även rekordhöga höjder under april 2025, vilket visat att guldet har ökat med 50 % i värde jämfört med april 2024, enligt siffror från UNODC.

Enligt UNODC möjliggörs den illegala brytningen av guld i stor utsträckning av brister i transparens, styrning och tillämpning av internationella ramverk.
Studien föreslår ökat erfarenhetsutbyte och ett mer effektivt samarbete, både regionalt och internationellt, med fokus på samordning mellan myndigheter, civilsamhället, lokalsamhällen och privat sektorn.

I denna kraftansträngning anser UNODC att gott och stabilt antikorruptionsarbete har en central roll för att främja transparens och integritet.

Slutligen hävdar även UNODC att ett internationellt ramverk, specifikt för guldleverantörskedjan, behövs för att på ett mer effektivt sätt kunna spåra och motverka illegal verksamhet i sektorn.

För att läsa hela studien, klicka här!