Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Det här evenemang har passerat.

Close Chefsnätverket – Antikorruption vid inköp och offentlig upphandling

15 november, 2022 | 08:30 - 15:45

Den 15 november föreläser IMM:S generalsekreterare Hayaat Ibrahim om antikorruptionsarbete i inköps- och upphandlingsprocesser.

Nycklar till ett aktivt antikorruptionsarbete

I affärer (beställning, inköp, offentliga upphandlingar) som omsätter stora ekonomiska belopp finns stora ekonomiska intressen. Det är viktigt att vara på sin vakt, såväl för den säljande parten som för den part som bedriver offentlig upphandling eller ansvarar för inköp. Den person som upphandlar eller köper in varor eller tjänster är särskilt utsatt för olika former av erbjudanden som ett sätt att påverka utfallet av processen och riskerar därför göra sig skyldig till bland annat tagande av muta.

Men korruptionsbegreppet är mycket bredare och innefattar även intressekonflikt, jäv och nepotism. Ett aktivt antikorruptionsarbete innefattar samtliga dessa delar. Idag ställs det höga krav på organisationer att förebygga korruption vid offentlig upphandling och inköp, vilket bland annat innebär att kunna identifiera riskmoment, förebygga dessa risker och kunna upptäcka samt hantera varningssignaler.

Hur kommer du vidare med dessa frågor?

Hayaats erfarenheter kan hjälpa dig stärka antikorruptionsarbetet vid inköp och offentlig upphandling och därmed även ert hållbarhetsarbete. Under sin föreläsning förklarar hon och ger tips på hur du kan komma vidare med dessa frågor på ditt företag. Vi kommer bland annat att gå igenom hur man konkret kan motverka korruption i inköps- och upphandlingsprocesser, tillämpliga lagstiftningar, men även hur du ska agera om något riskerar att gå fel.

Du får med dig:

  • Kunskap om vad begreppet korruption och antikorruption egentligen innebär
  • Exempel på hur korruption ser ut i Sverige och omvärlden
  • En överblick av typiska korruptionsrisker vid inköp och offentlig upphandling
  • En djupare förståelse för mutbrottslagstiftning, uteslutningsgrunder och självsanering
  • Insikt i såväl svagheter i processer som rutiner för att upptäcka korruption i inköp och vid offentlig upphandling
  • Fallgropar att undvika

Nätverkande

Under dagen finns det självklart gott om tid för diskussioner med dina nätverkskollegor, både om dagens föreläsning, dina aktuella utmaningar och för att utnyttja din erfarenhet och kunskap för att ge feedback och råd till dina gruppkollegor.

 

Anmäl dig här >

Detaljer

Datum:
15 november, 2022
Tid:
08:30 - 15:45
Webbplats:
https://www.close.se/event/talare-hayaat-ibrahim-chefer-inkop-sth/

Arrangör

Close Chefsnätverket
Webbplats:
https://www.close.se/

Plats

Peter Myndes Backe 12, Stockholm
Peter Myndes Backe 12
Stockholm, Sverige
+ Google Map