Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Det här evenemang har passerat.

Det förebyggande antikorruptionsarbetet – en djupdykning i Näringslivskoden med internationell utblick

26 maj, 2021 | 08:30 - 12:30

Det ställs allt högre krav på organisationer att arbeta förebyggande mot mutor och korruption. Ett aktivt antikorruptionsarbete är idag såväl en förutsättning för hållbart företagande som en förtroendefråga. Det är bland annat mot denna bakgrund som IMM:s nyligen uppdaterade Näringslivskod – Kod mot korruption i näringslivet – uppställer krav på ett förebyggande antikorruptionsarbete. Men vad innebär ett konkret förebyggande antikorruptionsarbete och hur kan det se ut i praktiken? Kursen handlar om hur organisationer praktiskt och effektivt kan arbeta för att förebygga korruption och hantera sina korruptionsrisker.

Arbetet för att motverka internationell korruption drivs av länder som Storbritannien och USA. Dessa länders antikorruptionslagstiftningar ställer alla hårda krav på såväl inhemska som utländska företag att införa effektiva antikorruptionsprogram (compliance program). Detta innebär att svenska företag – för att undvika böter i miljardklassen – behöver ta höjd för dessa regelverk i sitt förebyggande arbete. Men hur förhåller sig Näringslivskoden till de internationella regelverken och vad kan vi lära av dem?

Med IMM:s Näringslivskod som grund samt genom att belysa internationella regelverk kommer du att få goda praktiska redskap för att bättre kunna identifiera, förebygga och hantera korruptionsrisker i din organisation. Kursen ger dig även kunskap om hur du implementerar och följer upp antikorruptionsarbetet.

Halvdagskursen (4 h), som ges som en distanskurs online, varvar teori med praktiska och inspirerande exempel och aktiva dialoger. Kursen leds av IMM:s tf. generalsekreterare Hayaat Ibrahim och Biörn Riese, en av Sveriges främsta antikorruptionsexperter.

Syftet med kursen är att organisationer både i privat, ideell och offentlig sektor ska få en fördjupad förståelse och inspiration till ett effektivt förebyggande antikorruptionsarbete samt konkreta tips på hur ett sådant arbete kan utformas och bedrivas i en organisation.

Kursen riktar sig till företag, offentlig sektor och ideella organisationer som vill förbättra sitt antikorruptionsarbete, skapa en kultur mot korruption och agera på en hög etisk nivå.

Kursen kommer att hållas på svenska.

Under kursen lär du dig bland annat:

– Vad är korruption och antikorruption?
– Hur kan man identifiera sina korruptionsrisker?
– Varför är det viktigt med ett förebyggande arbete?
– Vilka moment bör ingå i ett effektivt förebyggande antikorruptionsprogram?
– Hur ser korruptionsriskerna ut globalt och hur påverkar det svenska organisationer?
– Vad ställer internationella regelverk för krav på svenska företag och hur förhåller sig dessa till Näringslivskoden?
– Hur bör man agera när en incident inträffar?
– Praktisk vägledning, konkreta tips och medskick

Upplägg och innehåll
När: Onsdag 26 maj kl. 08.30-12.30
Omfattning: Halvdag (4 h)
Format: Distansundervisning (live online via Teams)
Kursavgift: 4 200 kr exkl. moms. I priset ingår halvdagsutbildning (4 h) samt kursdokumentation.
Rabatterat pris för IMM:s stödmedlemmar: 2 900 kr exkl. moms.

Erbjudande: Ta med dig en kollega och få 50 procent rabatt på en av kursavgifterna.

Målgrupp
Kursen riktar sig till alla inom privat, offentlig och ideell sektor som vill förbättra sitt antikorruptionsarbete, skapa en kultur mot korruption och agera på en hög etisk nivå exempelvis jurister, inköpsansvarig, compliance-ansvarig, hållbarhetsansvarig, marknadsansvarig, HR-ansvarig, CFO, styrelseledamot eller VD.

Kursledare:

Hayaat Ibrahim är tf. generalsekreterare vid Institutet Mot Mutor (IMM). Hon kommer närmast från Advokatfirman Vinge där hon specialiserat sig mot bland annat antikorruption och internutredningar. Hayaat har erfarenhet av rådgivning till företag och organisationer vad gäller det förebyggande antikorruptionsarbetet såväl som genomförande av utredning vid misstanke om oegentligheter. Hayaat är en erfaren föreläsare och håller regelbundet i föreläsningar och utbildningar på områdena antikorruption, utredningar och företagande och mänskliga rättigheter.

Biörn Riese är en av Sveriges främsta antikorruptionsexperter. Han specialiserar sig på att ge råd och stöd i bolagsstyrning, hållbarhet med särskilt fokus på antikorruption och riskhantering. Medan de flesta ärenden är konfidentiella, har till exempel utredningarna om TeliaSoneras investering i Uzbekistan och Nordeas inblandning i Panama Papers varit publika. I över tre decennier har Biörn biträtt klienter från den offentliga och privata sektorn vid affärer inom ett antal verksamhetsområden och branscher med rådgivning om affärsmässiga och juridiska frågor under svensk och internationell rätt. Han är en ofta anlitad talare vid seminarier och program som behandlar frågor om etik, hållbarhet, utredningar och riskhantering.

Anmäl dig här>

Detaljer

Datum:
26 maj, 2021
Tid:
08:30 - 12:30
Webbplats:
https://simplesignup.se/event/179828

Arrangör

Institutet Mot Mutor
Telefon:
08-555 100 45
E-post:
Webbplats:
http://institutetmotmutor.se

Plats

Online