Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Det här evenemang har passerat.

Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet

15 september, 2022 | 13:00 - 15:30

Den 15 september deltar IMM:s generalsekreterare Hayaat Ibrahim i ett webinar på Göteborgs Universitet.

Hur blir vi av med korruption?

Ambitionen med FNs 17 globala hållbarhetsmål är att till 2030 avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen, främja fred och rättvisa och lösa klimatkrisen.

Mål nummer 16 i FN:s globala hållbarhetsmål har rubriken Fredliga och inkluderande samhällen. Det handlar om att det ska finnas väl fungerande myndigheter med ansvarsfulla institutioner, transparens och att rättsstatens principer har ett fundamentalt egenvärde. De är grunden för en god samhällsstyrning inklusive korruptionsbekämpning och är viktiga drivkrafter för all utveckling.

Korruption beräknas orsaka skador för ca 35 000 miljarder kronor årligen, enligt OECD, Världsbanken och IMF. Uppskattningar från FN indikerar att det finansiella gapet för att uppnå hållbarhetsmålen är 25 000 miljarder kronor. Därmed kan vi konstatera att utan det stora ekonomiska svinn som korruption medför, kan vi göra enorma framsteg för en hållbar utveckling. Men trots stränga konkurrensregler avslöjas hela tiden nya hemliga karteller där företag kommit överens om att inte konkurrera med varandra. Det gäller även stora internationella börsbolag och även våra största svenska storföretag finns med på listan.

Hayaat Ibrahim, är generalsekreterare vid Institutet Mot Mutor och inleder webinariet med en presentation som följs av en paneldiskussion med forskare samt tidigare högt uppsatta personer inom svenska storföretag som diskuterar vilka orsaker som kan ligga bakom att det är så svårt att komma tillrätta med problemen.

Medverkande

Hayaat Ibrahim, generalsekreterare vid Institutet Mot Mutor
Anna Persson, docent och universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet
Erik Nelander – fd President, Industrial Sales Europe, Middle East and Africa på SKF
Michaela Ahlberg, tidigare Chief Ethics & Compliance Officer på Telia
Moderator: Filip Bladini, universitetslektor vid Juridiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

Detaljer

Datum:
15 september, 2022
Tid:
13:00 - 15:30
Webbplats:
https://www.gu.se/evenemang/revast-webinar-hur-blir-vi-av-med-korruption

Arrangörer

Reväst
Reväst