Nyheter

Ny placering för Sverige i korruptionsindex – viktigt att aldrig slå oss till ro i kampen mot korruption

22 februari 2018

Transparency International publicerade igår sitt årliga korruptionsperceptionsindex, i vilket organisationen graderar världens länder utifrån korruptionsnivå. Sverige tappade i 2017 års mätning två platser och placerar sig på plats sex på listan. I botten placerar sig Somalia. Över två tredjedelar av världens länder får en gradering som understiger 50 poäng (i indexet poängsätts länder på en skala 0-100 och ju högre poäng ett land får desto mer korruptionsfritt anses det vara). Sverige fick i 2017 års index 84 poäng. 

– Den sjunkande placeringen framhåller vikten av att vi aldrig kan slå oss till ro i kampen mot korruption. Samtidigt är Sverige fortsatt ur ett internationellt hänseende ett land med en låg grad av korruption, något som såklart är viktigt att vi värnar, säger Natali Phalén, generalsekreterare Institutet Mot Mutor.

– Indexet visar också hur utbredd korruption är internationellt och dystert nog att korruption världen över inte visar tecken på att minska. Här behövs tydligt stöd till svenska exportföretag för att hantera de risker det medför. Sverige måste också ha en kraftfull lagstiftning mot korruptionsöverträdelser utomlands, något som nu inte är fallet framförallt mot bakgrund av de låga företagsböterna, fortsätter Natali Phalén.

Indexet finns tillgängligt via Transparency Internationals hemsida och kan läsas här.