Nyheter

Sverige som rättsstat får högt betyg, men uppmanas göra mer i arbetet mot korruption

13 juli 2022

EU-kommissionen granskar, i en ny rapport, läget för rättsstaten i EU:s medlemsländer. Granskningen är utförd som ett led i att försäkra att alla medlemsstater står upp för demokratiska värderingar och bekämpar korruption. I rapporten ger kommissionen rekommendationer till medlemsländerna, däribland för fortsatt arbete mot korruption. Detta är den tredje rapporten från EU-kommissionen som undersöker läget för rättsstaten och dess principer.

Rapporten beskriver att EU bland annat vilar på principen om rättsstaten ”the rule of law”, vad det innebär och vikten av detta. Centralt för rapporten är hur rättsstatsprincipen under de senaste åren mött prövningar, såväl inom EU som globalt. De exempel rapporten lyfter är pandemin och kriget i Ukraina, vilka båda är betraktade som särskilda prövningar för upprätthållandet av rättsstaten. Kommissionen redogör för rättsväsendet, antikorruptionsarbetet, mediefriheten samt andra institutionella frågor som rör kontroller och motvikter i separata kapitel.

Nytt för den tredje rapporten är att den innehåller specifika rekommendationer för medlemsländerna. Rapporten bedömer att Sverige fortsatt är ett av de minst korrupta länderna inom såväl EU som världen. Kommissionen ger dock Sverige fyra rekommendationer inom följande områden; svängdörrsproblematik, mutor till utländska tjänstemän, domstolarnas oberoende samt finansiering och organisering av civilsamhällsorganisationer.

Mutor till utländska tjänstemän fortsatt oroande

Rapporten berör dessutom ett antal riskområden. Ett av dessa riskområden är infiltrering av organiserad brottslighet i den offentliga sektorn. Även mutor till utländska tjänstemän är, enligt rapporten, särskilt oroande till följd av såväl bristfälliga rekvisit i mutbrottsbestämmelserna som möjligheter att hålla företag ansvariga. I rapporten är även GRECO:s kritik, gällande avsaknaden av reglering kring lobbying, berörd.

– Även om det är betryggande att Sverige sammantaget får ett bra betyg är det uppenbart att det finns väsentliga briser som på sikt riskerar att dels bidra till ökad korruption, dels försämra upprätthållandet av rättsstaten och dess principer i vårt samhälle. Rättsstaten får aldrig tas för givet, det är därför angeläget att EU-kommissionens rekommendationer implementeras. Vi ser fram emot att följa detta under kommande års utvärdering, säger Hayaat Ibrahim, generalsekreterare för IMM.

Läs det svenska kapitlet här.

Läs hela rapporten här.