Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Det här evenemang har passerat.

Det förebyggande antikorruptionsarbetet – en djupdykning i Näringslivskoden med internationell utblick

14 mars, 2023 | 08:30 - 12:30

Det ställs allt högre krav på organisationer att arbeta förebyggande mot mutor och korruption. Ett aktivt antikorruptionsarbete är idag såväl en förutsättning för hållbart företagande som en förtroendefråga. Det är bland annat mot denna bakgrund som IMM:s Näringslivskod – Kod mot korruption i näringslivet – uppställer krav på ett förebyggande antikorruptionsarbete. Men vad innebär ett konkret förebyggande antikorruptionsarbete och hur kan det se ut i praktiken? Kursen handlar om hur organisationer praktiskt och effektivt kan arbeta för att förebygga korruption och hantera sina korruptionsrisker.

Arbetet för att motverka internationell korruption drivs av länder som Storbritannien och USA. Dessa länders antikorruptionslagstiftningar ställer alla hårda krav på såväl inhemska som utländska företag att införa effektiva antikorruptionsprogram (compliance program). Detta innebär att svenska företag – för att undvika böter i miljardklassen – behöver ta höjd för dessa regelverk i sitt förebyggande arbete. Men hur förhåller sig Näringslivskoden till de internationella regelverken och vad kan vi lära av dem?

Med IMM:s Näringslivskod som grund samt genom att belysa internationella regelverk kommer du att få goda praktiska redskap för att bättre kunna identifiera, förebygga och hantera korruptionsrisker i din organisation. Kursen ger dig även kunskap om hur du implementerar och följer upp antikorruptionsarbetet.

Halvdagskursen, som ges som en distanskurs online, varvar teori med praktiska och inspirerande exempel och aktiva dialoger. Kursen leds av IMM:s generalsekreterare Hayaat Ibrahim och IMM:s jurist Emma Renheim.

Syftet med kursen är att organisationer både i privat, ideell och offentlig sektor ska få en fördjupad förståelse och inspiration till ett effektivt förebyggande antikorruptionsarbete samt konkreta tips på hur ett sådant arbete kan utformas och bedrivas i en organisation.

Kursen riktar sig till företag, offentlig sektor och ideella organisationer som vill förbättra sitt antikorruptionsarbete, skapa en kultur mot korruption och agera på en hög etisk nivå.

Kursen kommer hållas på svenska.

Under kursen lär du dig bland annat

– Vad är korruption och antikorruption?
– Hur kan man identifiera sina korruptionsrisker?
– Varför är det viktigt med ett förebyggande arbete?
– Vilka moment bör ingå i ett effektivt förebyggande antikorruptionsprogram?
– Hur ser korruptionsriskerna ut globalt och hur påverkar det svenska organisationer?
– Vad ställer internationella regelverk för krav på svenska företag och hur förhåller sig dessa till Näringslivskoden?
– Hur bör man agera om en incident inträffar?
– Praktisk vägledning, konkreta tips och medskick

Upplägg och innehåll

När: Tisdag 14 mars kl. 08.30-12.30
Omfattning: Halvdag (4 h)
Format: Distanskurs (live online via Teams)
Kursavgift: 4 200 kr exkl. moms. I priset ingår halvdagsutbildning (4 h) samt kursdokumentation.
Rabatterat pris för IMM:s stödmedlemmar: 2 900 kr exkl. moms.

Målgrupp

Kursen riktar sig till alla inom privat, offentlig och ideell sektor som vill förbättra sitt antikorruptionsarbete, skapa en kultur mot korruption och agera på en hög etisk nivå exempelvis jurister, inköpsansvarig, compliance-ansvarig, hållbarhetsansvarig, marknadsansvarig, HR-ansvarig, CFO, styrelseledamot eller VD.

Kursledare

Utbildningen leds av IMM:s generalsekreterare Hayaat Ibrahim och IMM:s jurist Emma Renheim.

Hayaat Ibrahim är generalsekreterare vid Institutet Mot Mutor. Hon kommer närmast från advokatfirman Vinge där hon specialiserat sig mot bland annat antikorruption och internutredningar. Hayaat har erfarenhet av rådgivning till företag och organisationer vad gäller det förebyggande antikorruptionsarbetet såväl som genomförande av utredning vid misstanke om oegentligheter. Hayaat är en erfaren föreläsare och håller regelbundet i föreläsningar och utbildningar på områdena antikorruption, utredningar, företagande och mänskliga rättigheter.

Emma Renheim är jurist vid Institutet Mot Mutor. Hon har en jur. kand. och har arbetat vid domstol, Utrikesdepartementet och diverse andra myndigheter. Hon har även varit juridisk konsult för Norrsken Foundations globala antikorruptionsprojekt Klarity.

Emma har stor erfarenhet av att utbilda och hålla i workshops. Hon har även en utbildning i journalistik.

Anmäl dig här.

Arrangör

Institutet Mot Mutor
Telefon:
08-555 100 45
E-post:
Webbplats:
http://institutetmotmutor.se