Nyheter

Glimtar från frukostseminarie om korruption i leverantörskedjor

4 december 2013

Den 2 december höll IMM, tillsammans med EY och Transparency International Sverige, ett seminarie på temat ”korruption i leverantörsleden”.

Tillsammans med inledningstalare från varje värd fanns Petter Törnquist, ansvarig Etik och Compliance, Group Legal Affairs från Saab, Malin Sandquist, chefsjurist på Systembolaget och Michaela Ahlberg, Ansvarig Etik och Compliance från TeliaSonera, på talarlistan.

Petter Törnquist inledde med att lista riskfaktorer hos företag, som man i upphandlingsprocesser bör vara medveten om. Dessa exempel applicerades sedan på Saabs verksamhet för att visa hur de aktivt arbetar för att minimera riskerna. Vidare poängterades ansvaret hos aktörer att tacka nej till affärer där man inte kan garantera en mut- eller korruptionsfri miljö.

Därefter talade Malin Sandquist om Systembolagets erfarenhet avseende uppföljning i relation till redan etablerade leverantörer samt hur de använt sina erfarenheter avseende mutor till att stärka företagets arbete gentemot korruption. Bland annat har företaget genomfört omstruktureringar för att öka den interna tillsynen och möjligheterna för rapportering.

Michaela Ahlberg avslutade med att tala om praktiska steg för att bedriva ett effektivt och hållbart arbete mot korruption samt att införandet av nolltollerans inte är nog. När komplexiteten och omfattningen inte adresseras förenklas problemet och kärnfrågorna kommer varken att beröras eller lösas.

Seminariet avslutades med ett panelsamtal där ovanstående talare medverkade. Frågor som berördes var bland annat hur korruption påverkar länders utveckling samt värdet av att ledningar förstår korruptionsfrågan samt föregår med gott exempel.