Nyheter

Glimtar från IMM 90år

21 september 2013

Under IMMs 90-årsseminarie höll bland andra justiteminister Beatrice Ask ett anförande med en uppmaning till näringslivet ”Lagar är inte nog, näringslivet måste också ta sitt ansvar och arbeta för ökad medvetenhet.” ”Vi måste tala klarspråk” sa justiteministern och syftade till att vi klart och tydligt måste definiera var gränsen avseende vad som är tillåtet och inte ska gå inom varje organisation.

ask-90ar-hemsida-1

Övriga talare som medverkade vid seminariet var bland andra Johan Karlström, VD Skanska, Alf Johansson, Chefsåklagare Riksenheten mot korruption, Claes Sandgren, Styrelseordförande IMM, Niklas Sonkin, Vice VD Tele2 och Karl-Oskar Olming, CSR ansvarig EKN.

karlstrom-johansson-sandgren-sonkin-olming-imm-90-ar-till-hemsida-1

 

Johan Karlström gav praktiska exempel på svårigheter som kan uppstå på korrupta marknader och förklarade att Skanska tagit ett aktivt val i att lämna marknader där det visat sig omöjligt att göra affärer utan att betala en muta.

Niklas Sonkin, beskrev hur Tele2 hanterar risken för korruption genom att tydligt visa var verksamhetens gräns går och betonade de affärsmässiga fördelarna med att aktivt arbeta mot korruption.

Vid seminariet presenterades IMMs Etiknämnd av Etiknämndens ordförande fd justiterådet Severin Blomstrand. (mer information om Etiknämnden finns att tillgå under fliken Etiknämnd)

severin-blomstrand-imm90 (1)

Etiknämndens arbete beskrivs av IMMs generalsekreterare Helena Sundén på följande sätt;

IMM tar dagligen emot frågor kring vad som är tillåtet att ge och ta emot i olika typer av affärssituationer. Genom etiknämnden kan IMM stödja näringslivet i att utveckla en sedvänja på området. Det finns ett behov av tydliga praktiska exempel och det kan nämnden ge!”

helena-sunden-imm90-1