Nyheter

Högt betyg för Sverige som rättsstat av EU-kommissionen

7 Oktober 2020

EU-kommissionen granskar i en ny rapport läget för rättsstaten i EU:s medlemsländer. Granskningen har genomförts som ett led i att försäkra att alla medlemsstater står upp för demokratiska värderingar och bekämpar korruption. Vid ett EU-toppmöte i somras beslutades att länder som inte upprätthåller rättsstatens principer inte ska kunna få EU-pengar på samma sätt som tidigare.     

I rapporten beskrivs att EU bland annat vilar på principen om rättsstaten ”the rule of law”, vad det innebär och vikten av detta. Rapporten tar upp hur pandemin har prövat rättsstaten och går igenom rättstatsläget i respektive medlemsland. I separata kapitel redogörs för rättsväsendet, antikorruptionsarbetet, mediefriheten och andra institutionella kontroller i varje medlemsland.

Rapporten framhåller att Sverige är ett av de minst korrupta länderna inom såväl EU som världen. Sammantaget får Sverige ett mycket gott betyg. Det noteras dock att en nationell handlingsplan mot korruption ännu inte fanns på plats. Vidare nämns den kritik som framförts av GRECO om att det i stora delar saknas regler kring lobbying.

Här kan du läsa kapitlet om Sverige.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet.