Nyheter

Utbildningsfilmer ska stötta småföretagare i arbetet mot korruption

3 mars 2022

I samarbete med Småföretagarnas Riksförbund lanserar Institutet Mot Mutor (IMM) fyra utbildningsfilmer för att stötta småföretagare i det förebyggande arbetet mot korruption. Filmerna fokuserar på hur korruption generellt kan se ut, men också mer specifikt hur bolag i denna kategori kan identifiera och hantera korruptionsrisker.  

De fyra filmerna riktar sig till småföretag och syftar till att öka kunskapen om antikorruption. Filmerna ger en introduktion till korruptionsbegreppet och hur företag bör arbeta med korruption. Fokus ligger på det förebyggande arbetet mot korruption och hur företag kan arbeta för etiska och hållbara affärer. Att veta hur man ska agera i ett tidigt skede skyddar inte bara företaget, utan även anställda och samarbetspartners från betydlig skada.

Krav på företag att agera förebyggande mot korruption

En av filmerna behandlar ämnet mutor och vad som kan vara en otillbörlig förmån. Det finns här en skillnad mellan privat och offentlig sektor, särskilt med koppling till viktiga funktioner i samhället såsom myndighetsutövning och offentlig upphandling. Filmerna tar även upp de eventuella skadeverkningar som kan tillkomma för såväl företag som enskilda personer vid mutbrott. Förutom rättsliga påföljder bidrar korruption till minskad tillit till arbetsgivaren, försämrat rykte för varumärket samt en osund företagskultur.

– Idag ställs allt högre krav på företag att agera förebyggande mot korruption. Många gånger kan det upplevas som svårt att navigera kring korruptionsrisker i näringslivet. Det gäller inte minst för småföretagare, som sällan har lika stora resurser att avsätta för antikorruptionsarbetet. Filmerna bidrar på så sätt med stöd och vägledning kring hur företagare kan utforma sina förebyggande åtgärder, säger IMM:s generalsekreterare Hayaat Ibrahim.

Utbildningsfilmerna är anpassade utifrån de förutsättningar och utmaningar som småföretag möter. Förhoppningen är att en utökad kunskap om antikorruption kan leda till ett mer robust förebyggande arbete inom verksamheten.

– Småföretagare saknar ofta de resurser som stora företag har. Småföretagarnas riksförbund och IMM vill därför hjälpa till att öka kunskapen för självklart vill även småföretagare göra rätt och agera proaktivt i dessa viktiga frågor. Det som tas upp i filmerna utgör en del av befintliga krav på att agera förebyggande. Filmerna hjälper till med hur småföretag ska tänka och arbeta förebyggande och hur man som småföretagare ska tänka vid förmåner och kontakter med offentliga instanser avseende tillstånd, tillsyn och offentlig upphandling, säger Småföretagarnas Riksförbunds vice ordförande Caroline Szyber.

Du kan se samtliga filmer på IMM:s youtubekanal här.