Nyheter

Nytt stöd för att förebygga korruption i offentlig upphandling

27 Oktober 2017

Upphandlingsmyndigheten har publicerat ett nytt stöd för hur organisationer kan arbeta med identifiering och förebyggande av korruption i offentlig upphandling. Vägledningen tar upp både hur man kan arbeta på ledningsnivå och hur man kan arbeta på tjänstenivå för att förhindra och förebygga korruption. Den ger handfasta råd kring arbetet med bland annat policyer, utbildning och kontroller.

Offentlig upphandling är i grunden framtaget för att undvika korruption. Upphandlingslagstiftningen är direkt kopplat till likabehandlingsprincipen men tyvärr förekommer korruption och jäv i alla fall. Därför är det viktigt för alla upphandlande myndigheter och enheter att motverka detta. Skriften vänder sig både till köpare och leverantörer och finns tillgänglig kostnadsfritt på deras hemsida.

Institutet mot Mutor (IMM) har varit involverade i framtagandet av skriften som också innehåller hänvisning till Näringslivskoden.

”Det är väldigt positivt att Upphandlingsmyndigheten har tagit fram detta handfasta stöd. Offentlig upphandling är ett område som är särskilt utsatt för korruption och det är därför viktigt med lättillgänglig och konkret vägledning för hur korruptionsrisker kan hanteras”, säger Natali Phalén, generalsekreterare för IMM.

>> Ladda ner Korruption i offentlig upphandling – vad är det och hur kan det förebyggas?