Rättsfall

Anställd på myndighet fick flaska whisky av befälhavare

7 november 2006

Norrköpings tingsrätt, dom 2006-11-07 i mål nr 2376-06

En befälhavare på ett svenskt lastfartyg gav en anställd på myndighet en flaska whisky till ett värde av ca 340 kr. Åtal för bestickning bifölls.

 

Befälhavaren arbetade på ett svenskt lastfartyg som chartrats av ett pappersbruk för trafik till och från en anläggning utanför Norrköping. För denna typ av trafik finns regler som anger att fartygen måste pumpa i land sin s.k. sludge (restprodukter från maskinrumsolja) varje gång de anlöper en hamn. Dispens från detta krav kan medges av myndigheten för fartyg i linjetrafik som i en hamn har avtal med en godkänd avfallsmottagare. De fartygen behöver då inte lämna sin sludge i andra hamnar än i den hamn där de har avtalet.

Den i det här fallet anställde på myndigheten var byrådirektör och handlade bl.a. den här typen av dispensärenden. Den 1 februari 2006 ringde befälhavaren på det svenska lastfartyget till byrådirektören för att efterhöra möjligheten till dispens för sitt fartyg. Byrådirektören frågade redan i telefonsamtalet ut befälhavaren om de nödvändiga kraven var uppfyllda och meddelade honom att dispens skulle medges om befälhavaren bara fyllde i ansökningsblanketten och lämnade in en kopia på avtalet med avfallsmottagaren. Den 2 februari besökte befälhavaren byrådirektören på dennes kontor. De samtalade en stund och befälhavaren fick blanketten. Kvar på byrådirektörens kontor lämnade befälhavaren en kasse innehållande en flaska whisky. Befälhavaren menade att det bara varit menat som en trevlig gest – han hade redan vid telefonsamtalet fått klart för sig att han skulle erhålla dispensen. Befälhavaren tyckte att byrådirektören var en trevlig och sympatisk person och de hade samma intresse för samma typ av fritidsbåtar, som de hade talat en del om.

TR konstaterade inledningsvis att ansvar för bestickning inträder även när gåvan ges efter att givaren fått ett positivt besked, som i detta fall. Ansvar förutsätter dock att gåvan är otillbörlig. Gåvor med ett mycket ringa värde, i vart fall under 100 kr – möjligen 200 kr, kan som regel inte anses vara otillbörliga. Bedömningen av otillbörligheten skall göras utifrån allmänna kriterier och inte utifrån vad en viss myndighet har för interna regler.

Befälhavaren uppgav att han köpt flaskan med whisky utomlands för 46 kr. Åklagaren menade att värdet på flaskan var ca 340 kr. och därmed betingade ett otillbörligt högt värde. TR konstaterade i denna del att det värde som skall räknas är det pris som gåvan betingar på den öppna marknaden. Även om det numera är så att en stor del av den alkohol som konsumeras i Sverige köps in utomlands, skall värdet på whiskyn i huvudsak bestämmas av inhemska priser. Det innebar att värdet låg över den beloppsmässiga gräns som gäller för när gåvan blir otillbörlig. Värdet ansågs dock inte särskilt stort och det fanns inte anledning att ifrågasätta befälhavarens syften med gåvan. Vid en samlad bedömning av gärningen menade TR att straffvärdet skulle bedömas som lågt.

Givaren dömdes till penningböter om 1.500 kr. Samt förverkades den beslagtagna whiskyflaskan.