Rättsfall

Klädmodeföretag stod för flera journalisters resor till modevisning i New York

16 november 2005

Beslut av Riksenheten mot korruption vid Åklagarmyndigheten i Stockholm 2005-11-16 (C-810-1-105-05)

Ett klädmodeföretag uppgavs ha stått för kostnaden för olika svenska journalisters resor till en modevisning i New York i april 2005. Journalisterna uppgavs också ha bjudits på flera middagar och en stor galatillställning efter modevisningen, och att fri sprit och dyra viner ingått. Förundersökningen lades ner med hänvisning till vad som sägs nedan.

 

Under förundersökningen klargjordes att tio journalister från olika publikationer och mediabolag i Sverige fått kostnaderna för resa och uppehälle betalda av klädmodeföretaget och att värdet beräknats till SEK 8.952 + USD 670 – USD 842 per person.

Företrädare för respektive publikation/mediabolag uppgav att de godkänt förfarandet. Flera av dem framförde att det inte hade varit ekonomiskt möjligt för dem att skicka journalister till New York på företagets egen bekostnad.

Klädmodeföretaget uppgav att arrangemang av detta slag utgör kutym och sedvänja i branschen och det har ingått som ett naturligt led i bolagets marknadsföring.

Klädmodeföretaget uppgav vidare

– att det ifrågavarande arrangemanget, förutom själva modevisningen, hade bestått av pressvisningar, intervjuer med olika talesmän för klädmodeföretaget och modeller samt möjligheter till fotografering

– att arrangemanget inte hade haft inslag av förströelse, rekreation eller annat moment av privat natur

– att den förtäring som hade varit aktuell skett i samband med modevisningen

– att klädmodeföretaget inte betalat för några medföljande anhöriga, för extra övernattningar, senare återresa etc.

– att klädmodeföretaget givit inbjudna viss rabatt i bolagets butiker på Manhattan under ca två veckor i april 2005

Åklagarens redogörelse och bedömning

Vi redogörelsen för de rättsliga förutsättningarna för åtal gällande bestickning och mutbrott påpekade åklagaren bl.a. att den straffrättsliga otillbörlighetsbedömningen innefattar en prövning av om något straffrättsligt skyddsvärt intresse skadas genom den ifrågasatta handlingen. Ett övergripande skyddsvärt intresse är att skydda allmänheten från korruptionens skadeverkningar t.ex. att tilltron till centrala samhällsfunktioner minskar.

En särskild åtalsregel gäller beträffande bestickning och mutbrott inom den privata sektorn. Om angivelse inte gjorts av muttagarens arbetsgivare får åtal väckas endast om det är påkallat ur allmän synpunkt. Styrkan av det skyddsintresse som i det enskilda fallet har kränkts skall särskilt beaktas vid denna prövning liksom vad som kan anses utgöra kutym inom det aktuella området, exempelvis inom det internationella affärslivet.

Överväganden

Det skyddsintresse som främst skall värnas genom bestämmelserna om bestickning och mutbrott vad gäller journalister kan allmänt sägas vara journalisternas oberoende ställning och i förlängningen att allmänhetens förtroende för den journalistiska verksamheten inte äventyras. Journalister skall enligt Svenska Journalistförbundets etiska regler undvika att ta emot förmåner som kan misstänkliggöra ställningen som fri och självständig yrkesutövare.

Att ett klädmodeföretag bekostar en reportageresa för journalister till New York för att bevista företagets modevisning kan uppfattas som en förmån till journalisterna som är ägnad att påverka deras sätt att beskriva händelsen. För det fall klädmodeföretaget även tillhandahållit förplägnad och andra förmåner av inte obetydligt värde är det särskilt näraliggande att bedöma förmånerna som otillbörliga i straffrättsligt avseende. Den omständigheten att det av ekonomiska skäl är attraktivt för vissa publikationer/mediabolag att låta klädmodeföretaget stå för kostnaden för bevakningen av modevisningen föranleder ingen annan bedömning.

Åklagaren menade vidare att vid prövningen av detta fall är följande omständigheter av särskild betydelse.

Dessa förmåner har såvitt känt i allt väsentligt haft ett omedelbart och naturligt samband med de inbjudna journalisternas arbete inom modejournalistiken och har inte varit inriktade på någon direkt personlig vinning för dem. Även om värdet av förmånerna i sig inte var obetydligt kan under angivna omständigheter klädmodeföretagets finansiering av journalisternas vistelse i New York enligt åklagarens mening inte anses ha medfört någon mer betydande risk för osaklig rapportering från modevisningen, särskilt som arrangemanget omfattat ett stort antal journalister utöver de i ärendet aktuella.

Åklagaren menade vidare att härtill kommer att genomförandet av modevisningen skett öppet och ingått som ett naturligt led i den marknadsföring som normalt förekommer i branschen.

Det hade också hävdats från klädmodeföretagets sida att det är kutym och sedvänja att såväl svenska som utländska modehus finansierar modejournalisters närvaro vid motsvarande arrangemang. Underlaget i detta fall ansågs inte ge stöd för att klädmodeföretagets påstående var oriktigt, ansåg åklagaren.

Beslut

Vid en samlad bedömning av de omständigheter som framkom i detta fall ansåg åklagaren att det som förekommit inte kunde antas innebära att allmänhetens förtroende för modejournalistiken äventyrats i sådan grad att åtal var påkallat ur allmän synpunkt. Åklagaren beslutade att lägga ner förundersökningen.