Rättsfall

Regionchef dömdes för tagande av muta efter att ha hämtat ut kläder för privat bruk

28 april 2016

Södertörns tingsrätt, Dom 2016-04-28, Mål nr: B 1490-15

Regionchef dömdes för tagande av muta efter att ha hämtat ut kläder till ett totalt värde om 55 000 kr för privat bruk

 

Bakgrund:

PS var ägare till ett företag som sålde profilkläder och dylikt. En av företagets kunder var det företag varvid NH var regionchef och hade ansvar för budget och attestering av fakturor. NH har hämtat ut kläder från olika klädbutiker till ett totalt värde om 55 000 kr till sig och sin familj. Klädbutikerna har fakturerat PS företag för kläderna som i sin tur fakturerat företaget som NH var regionchef för. Att kläderna varit avsedda för privat bruk har vid faktureringen dolts genom felaktiga benämningar.

 

Mutbrott:

Tingsrätten bedömde att NH:s förklaring, om att kläderna varit till en kund samt utgjort arbetskläder, inte var trovärdig. Tingsrätten motiverade detta med att NH:s uppgifter varit svepande och osäkra, att andra uppgifter lämnats vid polisförhör, att NH:s fru hämtat ut kläder; typen av varor; faktureringsupplägget; de oriktiga benämningarna och att NH:s arbetsgivare varit ovetande.

Tingsrätten uttalade att PS haft anledning att vara tillmötesgående mot NH samt att han vid faktureringen använt sig utav ett obegripligt upplägg.

Tingsrätten ansåg det vara utom rimligt tvivel att det inte rört sig om ett affärsmässigt upplägg och att NH mottagit otillbörliga förmåner för utövningen av sin anställning. Tingsrätten dömde därmed NH för tagande av muta i enlighet med 10 kap 5 a § 1 st brottsbalken och PS för givande av muta i enlighet med 10 kap 5 b § brottsbalken.

 

Trolöshetsbrott: 

Med anledning av att NH medvetet attesterat felaktiga fakturor samt att NH:s arbetsgivare i slutänden varit den som fått betala fakturorna, ansåg tingsrätten att NH missbrukat sin förtroendeställning som regionchef. Tingsrätten dömde NH för trolöshet mot huvudman i enlighet med 10 kap 5 § 1 st brottsbalken.

Med anledning av att PS varit medveten om att fakturorna egentligen avsett kläder för privat bruk och trots detta upprättat falska fakturor, ansåg tingsrätten att PS främjat NH:s brottsliga gärning. Tingsrätten dömde PS för medhjälp till trolöshet mot huvudman i enlighet med 10 kap 5 § 1 st samt 23 kap 4 § brottsbalken.

 

Påföljd:

I PS fall ansågs straffvärdet ligga på två månaders fängelse. Tingsrätten dömde PS till villkorlig dom, vilket bl.a. motiverades med att hans företag också ålades en företagsbot om 150 000 kr.

I NH:s fall ansågs straffvärdet ligga på tre månaders fängelse. Tingsrätten dömde NH till villkorlig dom och dagsböter 60 å 450 kr samt förklarade 55 000 kr förverkat som utbyte av brott.

De tilltalade ålades även att betala 500 kr var till brottsofferfonden i enlighet med lagen (1994:419) om brottsofferfond.